Handige tips voor een jeukend litteken
Mijn litteken jeukt! Is dat normaal? En kan ik er zelf iets aan doen? Geen zorgen, je bent niet de enige met deze vragen. Een jeukend litteken is een veelvoorkomende klacht bij littekens. Lees waar het vandaan komt en hoe je jeukende littekens kunt behandelen.
- Wat is een litteken?
- Waarom jeukt mijn litteken?
- Wat moet ik vooral niet doen?
- Een jeukend litteken behandelen
Wat is een litteken?
Waar een wond ontstaat, werkt je lichaam hard om de huid zo snel mogelijk dicht te krijgen. Een wond verliest veel vocht en is kwetsbaar voor bacteriën, en dat wil je lichaam voorkomen.
Bij een oppervlakkige beschadiging geneest de huid meestal zonder littekenvorming. Maar bij een diepere wond heeft het lichaam moeite de huid goed te sluiten. Daarom ontstaat er een (soms afwijkend) litteken. Littekenweefsel heeft helaas niet de functies van gezonde huid. Zo is het minder soepel en elastisch. Ook veroorzaakt het vaker klachten, zoals pijn, roodheid, stugheid en jeuk.
Veel mensen vinden het vreemd als hun litteken jeukt, zeker als het een ouder litteken is. Maar de klacht komt vaak voor.
Waarom jeukt mijn litteken?
Er zijn meerdere redenen waarom een litteken kan jeuken:
- De huid is aan het herstellen. Dit geldt vooral bij verse littekens en is een teken dat de huid actief geneest.
- Er is een tekort aan vocht in het littekenweefsel. De huidbalans is verstoord en de huid heeft moeite om vocht vast te houden. Dit kan ook worden veroorzaakt door temperatuurschommelingen.
Het ene litteken jeukt dan het andere. Van brandwonden is bijvoorbeeld bekend dat ze erg kunnen jeuken. Maar ook andere soorten littekens geven klachten. Heb je een jeukend litteken, dan is een goede verzorging belangrijk.
Wat moet ik vooral niet doen?
Bij een jeukend litteken geldt: wat je ook doet, krab niet. Door te krabben haal je de huid steeds opnieuw open en vergroot je de kans dat er bacteriën in de huid komen. Daardoor vererger je het litteken juist en ben je nog veel verder van huis.
Een jeukend litteken behandelen
Naast iets wat je absoluut niet moet doen, zijn er gelukkig ook dingen die wél helpen.
- Gebruik siliconengel, siliconenpleisters en -verband. Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van siliconenverband, siliconenpleisters en siliconengels. Deze sluiten de huid goed af, waardoor vochtverlies vermindert. Daardoor vermindert de jeuk, wordt het litteken minder rood en de huid soepeler. Bovendien vermindert de pijn en wordt het litteken vlakker.
- Koel de huid. Op de huid blazen kan verlichting geven. Of wikkel een cold pack in een washand of theedoek en druk die voorzichtig op de jeukende plek.
- Leid jezelf af. Denk aan iets anders, kijk tv, lees een boek, ga de deur uit. Probeer jezelf af te leiden om de jeuk (tijdelijk) niet op te merken.