Litteken in je gezicht

Zodra je een wond in je gezicht hebt, kan het later een litteken worden. Zelfs een schaafwond kan een litteken worden. Om de kans op een litteken zo klein mogelijk te maken of om de zichtbaarheid te verminderen, kun je eenvoudige stappen ondernemen.

Hoe krijg je een litteken in je gezicht?

Een litteken in je gezicht kan zeer opvallend zijn en verschillende oorzaken hebben. De oorzaak en het herstel van de wond hebben invloed op de ontwikkeling van het litteken.

Zodra er een wond ontstaat die niet oppervlakkig is, is de kans op een litteken al vrij groot. Zo kunnen ook een schaafwond of een kras op je gezicht al een litteken worden, zolang de wond diep genoeg is.

Ongeval

Littekens in het gezicht kunnen ontstaan door een ongeval. Dit kan bijvoorbeeld een val of stoot zijn, waarna de wond gehecht moet worden. Je kunt door een ongeval ook een brandwond in je gezicht oplopen.

In het gezicht en in de hals komen meer brandwonden voor dan je zou verwachten. Namelijk bij 40-50% van de patiënten met ernstige brandwonden die opgenomen worden in brandwondencentra.*

Lees meer over een litteken door een brandwond in het gezicht.

* Bron: Baar van ME. 2009 Epidemiologie van gelaatsverbranding in Nederland. Promotieonderzoek. https://cutt.ly/PwZYDdBa

Operatie

Heb je een operatie in je gezicht gehad? Dan is de kans op een hypertrofisch litteken 50%. Dit geldt niet alleen voor operaties naar aanleiding van een ongeval, maar ook voor cosmetische ingrepen. Bij iedere operatie wordt er namelijk diep door de huid gesneden, waardoor de kans op een afwijkend litteken veel groter is.

Vervelende klachten door een litteken in je gezicht

Ongeacht de oorzaak van het litteken, kan een afwijkend litteken in je gezicht vervelende klachten geven. Je gezicht is een zeer vervelende plek om een opvallend litteken te hebben. Een van de eerste klachten die je daarom kunt hebben is dan ook dat het ontsierend kan zijn.

Dit komt doordat een afwijkend litteken er anders uitziet dan een normaal litteken dat een dun, iets lichter streepje is. Een normaal litteken valt dus nauwelijks op. Een afwijkend (hypertrofisch of keloïd) litteken valt op doordat het vaak verdikt en/of verkleurd is.

Lees hier meer over de verschillende afwijkende littekens.

Klachten door afwijkende littekens in je gezicht

De kans op een afwijkend litteken in je gezicht is heel groot, omdat de huid meer onder spanning staat. En als je een operatie hebt ondergaan, dan is de kans op een hypertrofisch litteken zelfs 50%.

Wanneer er een afwijkend (hypertrofisch of keloïd) litteken ontstaat, kan dit litteken veel vervelende klachten geven zoals:

  • Verdikking
  • Jeuk
  • Verkleuring
  • Trekkend gevoel
  • Pijn
Litteken in je gezicht

Meer weten over jouw litteken en hoe deze te behandelen? Lees de littekengids!

Hoe kun je klachten door littekens in je gezicht verminderen?

Niet alleen een litteken in je gezicht is heel vervelend, maar de bijkomende klachten ook. Om de zichtbaarheid van het litteken in je gezicht en andere klachten te verminderen, kun je een aantal dingen doen:

  • Voorkom verkleuring van je litteken met UV-bescherming
  • Krab niet aan je litteken, zo maak je het alleen maar erger
  • Herstel de vochtbalans van de huid met een hydraterende crème
  • Bij onvoldoende resultaat kun je de behandeling uitbreiden met siliconentherapie

Je kunt een hydraterende crème zoals ALHYDRAN direct of vrij snel combineren met de siliconenproducten van Scarban. Zo wordt de kans op een afwijkend litteken in je gezicht nog kleiner.

Dit zijn de essentiële stappen die we je aanraden om je litteken te verminderen. Wil je weten of je een litteken in je gezicht kunt verwijderen?

Lees dan meer over een litteken in je gezicht behandelen of verwijderen.

Donkere littekens in je gezicht

In je gezicht is het mogelijk dat je donkere littekens krijgt. Vaak worden deze littekens veroorzaakt door wondjes en ontstekingen zoals acne. Wanneer de gesloten wondjes genezen en veel in de zon komen, kunnen ze permanent verkleuren tot een bruinige kleur. Je kunt de permanente verkleuring voorkomen door je huid te beschermen tegen de zon met UV-bescherming.

Rode littekens in je gezicht

Heb je rode littekens in je gezicht? Dan kan dit wijzen op een hypertrofisch litteken. Is je litteken donkerpaars? Dan kan het litteken een keloïd litteken zijn. Goed om te weten is dat een rood litteken ook permanent kan verkleuren.

Omdat je gezicht veel zon ziet, is het verstandig om een hypertrofisch litteken in je gezicht te voorzien van UV-bescherming. Met voldoende UV-bescherming is de kans groter dat een litteken dicht naar je oorspronkelijke huidskleur verkleurd.

Verder kun je dit litteken behandelen met siliconengel of siliconenpleisters. Zo voorkom je dat er meer klachten ontstaan en verdwijnt de roodheid het snelst en meest volledig.

Bestaande of oude littekens in je gezicht

Heb je een oud litteken in je gezicht? Dan is er nog kans dat je er iets aan kunt doen. Vaak kun je 1,5 tot 2 jaar na het ontstaan van het litteken nog iets aan je klachten doen. Na deze tijd is je litteken uitgerijpt en permanent. In sommige gevallen kun je na deze tijd nog wel klachten zoals jeuk en pijn verlichten met siliconentherapie.

Een goede indicatie om te weten of je litteken al uitgerijpt is, is door de kleur te beoordelen. Is het litteken nog (fel)rood van kleur met eventueel droogheid en jeuk? Dan is het nog niet uitgerijpt. Is het lichter of iets donkerder dan je huidskleur? Dan is het waarschijnlijk uitgerijpt.

Meer weten over jouw litteken en hoe je het kunt behandelen? Lees de littekengids!

Siliconengel tegen een litteken in je gezicht

Scarban Velvet Touch siliconengel is uitermate geschikt voor kleinere littekens in je gezicht. Het is namelijk onzichtbaar na aanbrengen en het maakt je huid niet plakkerig. Zo kun je er eenvoudig make-up overheen dragen.

Scarban Velvet Touch is geschikt bij kleine littekens in je gezicht door onder andere:

  • Een operatie (zoals een ooglidcorrectie)
  • Het verwijderen van een moedervlek
  • Een ongelukje (vallen, stoten, etc.)

Scarban siliconengel is ook geschikt voor kinderen. Zelfs voor baby’s en peuters met dichte wondjes in het gezicht.

Siliconenpleisters voor je gezicht

Het liefst wil je een litteken in je gezicht niet afdekken met een siliconenpleister. Je wilt natuurlijk dat het litteken zo onopvallend mogelijk is. Bij sommige littekens is het praktischer om een siliconenpleister in plaats van siliconengel te gebruiken, vaak op basis van het formaat van je litteken.

Wanneer kies je voor een litteken pleister voor je gezicht in plaats van siliconengel?

  • Grote afwijkende littekens
  • Grote littekens door brandwonden
  • Wanneer je UV-bescherming nodig hebt

Wil je toch een intensieve littekenbehandeling zonder dat je naar buiten gaat met een siliconenpleister op je gezicht? Dan kun je de siliconengel en siliconenpleister combineren. Draag de pleister bijvoorbeeld ‘s nachts en gebruik overdag de siliconengel.

Voorgevormde littekenpleisters voor je gezicht

Scarban Nose

Scarban Neus

Een voorgevormde siliconenpleister speciaal voor littekens op- en rondom de neus. Je kunt met deze pleister vrij blijven ademen.

  • Voorgevormd
  • Herbruikbaar
  • Biedt UV-bescherming
Scarban siliconenpleister voorhoofd

Scarban Voorhoofd

Een voorgevormde siliconenpleister speciaal voor littekens op- en rondom het voorhoofd. Bedekt het voorhoofd en de wenkbrauwen.

  • Voorgevormd
  • Herbruikbaar
  • Biedt UV-bescherming
Scarban siliconenpleister mond

Scarban Mond

Een voorgevormde siliconenpleister speciaal voor littekens op- en rondom de mond. Bedekt de mondhoeken, wangen en kin. Draag deze pleister wanneer je niet hoeft te praten of eten, drinken door een rietje kan. Zo blijft de pleister het best zitten.

  • Voorgevormd
  • Herbruikbaar
  • Biedt UV-bescherming
  • De werking is wetenschappelijk bewezen

  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

  • Meest gebruikt door professionals

Ervaringen met Scarban

Ik heb 10 jaar geleden al ervaring opgedaan met Scarban, daar had ik toen goede resultaten van. Ik merk nu na een paar weken, dat het litteken zacht wordt en mooi 'wegkleurt'.

S.

Het is even volhouden. Het litteken zit in het gezicht van mijn zoontje, hopelijk is op de lange termijn het resultaat zoals gewenst.

Peter

Is de wond klein, bijvoorbeeld door een lichte schaafwond of oppervlakkige kras? Dan krijg je misschien geen litteken. Of is het litteken wellicht zó klein, dat je het niet ziet of goed kunt camoufleren met bijvoorbeeld make-up. Verzorg je je wond goed? Dan maak je de kans daarop groter.

Is de wond groot en diep, bijvoorbeeld na een operatie of door een brandwond? Dan is een litteken vaak niet te voorkomen. Dan is het des te belangrijker dat je je wond en het litteken goed behandelt. Doe je dat goed, dan verkleint dat de kans op een afwijkend of opvallend litteken.

Kun je een litteken (laten) weghalen, bijvoorbeeld met plastische chirurgie of met laseren? Dat hangt van je litteken af, en de plek waar dat zit.

De resultaten zijn in ieder geval wisselend. Sowieso is een ingreep als plastische chirurgie natuurlijk behoorlijk ingrijpend én kostbaar. En je huid wordt bij deze behandelingen opnieuw (gecontroleerd) beschadigd. Je kunt de mogelijkheden altijd met je arts bespreken.

Onze siliconenproducten verrichten geen wonderen, een bestaand litteken kan niet volledig verdwijnen. Wel kan je litteken vervagen dankzij ons product. Dit is echter geen garantie.

Ja. Vanuit de basiszorgverzekering worden alle Scarban-producten in principe vergoed, mits voorgeschreven door een (huis)arts of verpleegkundig specialist. Houd wel rekening met je eigen risico.

Informatie over vergoeding van Scarban

Je kunt met Scarban beginnen als de wond volledig gesloten is.

Wil je Scarban gebruiken?

Partners:

  • Nederlandse Brandwonden Stichting logo
  • Kind & Brandwond logo
  • Nederlandse vereniging van huidtherapeuten logo
  • Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) logo
littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.