Litteken na keizersnedeLitteken na keizersnede

Blijvende littekenklachten na keizersnede

Een keizersnede is een ingrijpende operatie. Het vraagt mentaal en fysiek veel van je en je hebt tijd nodig om te herstellen. Uiteindelijk zul je een litteken overhouden van je keizersnede. Na een periode van herstel kun je ook blijvende littekenklachten houden na je keizersnede. Sommige klachten kun je voorkomen of verhelpen.

Tip: wil je meer weten over jouw litteken en hoe je deze het beste kunt behandelen? Lees de gratis littekengids.

De verschillende littekenklachten:

Buik hangt over het litteken na je keizersnede

Dat je buik over het litteken na je keizersnede hangt, is een veel voorkomende klacht. Dit kan deels te maken hebben met je litteken. Je kunt een aantal dingen doen om het overhangen te verminderen.

Waarom hangt je buik over het litteken heen?

Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik natuurlijk flink op. Na de bevalling veert dit helaas niet direct terug. Iedere vrouw heeft na de bevalling een lossere buikhuid.

Ook kan het zijn dat er meer ruimte is ontstaan tussen je buikspieren. Dit kan ook zo erg zijn dat je een diastase hebt. Door de extra ruimte die je nog in je buik hebt, kunnen je organen die ruimte gaan opzoeken.

Een andere reden waarom je buik misschien blijvend dikker lijkt, is doordat je extra kilo’s kunt hebben bijgezet tijdens je zwangerschap. Om deze kilo’s kwijt te raken en je buikspieren met of zonder tussenruimte weer te herstellen, kun je oefeningen doen.

Oefeningen, ontzwangeren en sporten

Belangrijk na een keizersnede is dat je pas begint met oefeningen wanneer dit ook mag. Een keizersnede is namelijk een ingrijpende buikoperatie. Heb je een diastase of ruimte tussen je buikspieren? Dan kun je het best oefeningen doen op advies van een gespecialiseerde therapeut.

Het volledige ontzwangeren kan vrij lang duren. Dit kan net zoals het herstel van het litteken een jaar duren. Sporten in die tijd is altijd goed voor je.

Je litteken behandelen en je overhangende buik verminderen

Het litteken na je keizersnede kan ook bijdragen aan je overhangende buik. Je litteken kan hard, stug en dik worden. Dit is een afwijkend litteken en is te voorkomen en te behandelen. Door Scarban C-Section te gebruiken kun je het litteken zachter en soepeler laten worden en mooier laten herstellen.

Klachten litteken na 6 weken herstel

Het litteken dat je overhoudt na je keizersnedebevalling kan voor klachten zoals jeuk, roodheid, verdikking en pijn zorgen. Je kunt je litteken behandelen om deze klachten te verhelpen of te voorkomen. Dit kan al nadat je wond geheeld is. Het is belangrijk dat je pas met een littekenbehandeling zoals een crème, gel of pleister begint wanneer de wond gesloten is en er geen hechtingen of korstjes meer zijn.

Litteken keizersnede na 1 of 2 jaar

Vaak lees je dat het litteken na je keizersnede na 1 jaar weer plat en geheeld is. Dit is helaas niet altijd het geval. Je litteken kan er na 1 of 2 jaar of zelfs langer nog steeds opvallend uitzien en voor pijn zorgen.

Litteken keizersnede nog steeds pijnlijk na jaren

Jaren na de keizersnede bevalling kunnen veel vrouwen nog last hebben van pijn aan het litteken. Vaak komt deze pijn voor na een plotselinge beweging zoals snel opstaan, of tijdens of na het sporten.

Pijn aan je litteken kun je voorkomen door je litteken uit voorzorg te behandelen. Maar ook als je na jaren nog last hebt van littekenpijn, kun je de pijn verhelpen met een bewezen littekenbehandeling.

Wat kun je van het uiterlijk van het litteken verwachten na 1 jaar

Je litteken heelt niet altijd naar een plat en nauwelijks zichtbaar litteken, een normaal litteken. Omdat je keizersnede litteken een gevolg is van een operatie, is er 50% kans dat je een afwijkend litteken krijgt. Je litteken kan dikker en rood worden en blijven. Dit kun je voorkomen als je zo snel mogelijk start met een bewezen littekenbehandeling.

Verdikking litteken keizersnede

Je hebt 50% kans na je keizersnede dat je een verdikking van je litteken krijgt. Dit komt doordat je een operatie hebt gehad. Een operatiewond geeft namelijk 50% kans op een verdikt, hypertrofisch litteken.

Verdikking van je litteken kun je voorkomen. Dit is na een keizersnede zeker belangrijk omdat je al een 50% kans hebt die afhankelijk van je situatie nog hoger kan zijn. Lees meer over de risicofactoren voor het ontwikkelen van een verdikt, afwijkend litteken in de littekengids!

Is je litteken al verdikt? Ook dan kan een bewezen litteken behandeling de verdikking helpen verminderen of erger doen voorkomen.

Verklevingen na keizersnede

Tijdens het langdurige herstel van een keizersnede kun je last krijgen van verklevingen. Verklevingen na een keizersnede worden veroorzaakt door littekenweefsel. Je lichaam kan namelijk meer littekenweefsel ontwikkelen dan wat je kunt zien.

Bij verklevingen reikt het littekenweefsel verder naar binnen dan je zichtbare litteken. De verklevingen kunnen tussen je buikorganen onderling en je buikorganen en de buikwand zitten. Dit kan de stroming van je bloed verminderen en ervoor zorgen dat je organen minder goed kunnen bewegen en functioneren.

Een littekenbehandeling zoals Scarban C-Section remt de groei van littekenweefsel. Dit komt doordat de siliconenpleister je huid laat denken dat het al hersteld is waardoor, het geen overmatig littekenweefsel hoeft aan te maken ter compensatie. Lees meer over de werking van Scarban om littekengroei te remmen.

Blijvende littekenklachten voorkomen met littekenbehandeling

Blijvende littekenklachten na je keizersnede zijn niet altijd blijvend. Aan klachten zoals pijn en jeuk kun je nog veel doen, zelfs als je al meer dan een jaar geleden bent bevallen.

Wil je graag dat je litteken minder dik wordt en dat het uiterlijk van je litteken verbetert? Dan krijg je het beste resultaat als je zo snel mogelijk met littekenbehandeling begint, of in ieder geval voordat je litteken 1 jaar oud is. Nadat je litteken 1 jaar oud is, kun je nog wel de klachten verminderen, maar kun je niet veel aan het uiterlijk veranderen.

Gebruik Scarban C-Section om je litteken te behandelen

Speciaal voor het litteken na een keizersnede hebben wij Scarban C-Section. Dit is een speciale voorgevormde siliconenpleister waarmee je jouw litteken makkelijk kunt behandelen. De werking van siliconenpleisters is wetenschappelijk bewezen.

Wil je weten hoe een littekentherapeut, gespecialiseerd in keizersnede littekens, haar behandelingen uitvoert? Lees dan meer over de behandelmethode van littekentherapeut Hannah Poulton en wat je vooral thuis zelf kunt doen om je litteken te behandelen.

Scarban siliconentherapie

voorkom en behandel (afwijkende) littekens

Vergoeding mogelijk?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.