Borstkanker: litteken na een borstoperatie verzorgen

In de meeste gevallen begint de behandeling van borstkanker met een operatie. Deze operatie levert (bijna) altijd littekens op. Wij leggen uit hoe je littekens na een borstoperatie kunt verzorgen. Zodat ze mooi genezen en klachten verminderen.

Borstkanker en borstoperaties

(Borst)kanker verandert in één klap je hele leven. Op het moment dat je hoort dat je ziek bent, zakt de grond onder je voeten vandaan. Er begint een lange periode van behandelingen en operaties.

Een borstsparende operatie of borstamputatie is vaak één van de eerste stappen die worden gezet bij de behandeling van borstkanker.

Na een borstoperatie krijg je met een litteken of littekens te maken. Deze kan gaan jeuken of pijn doen. Wij helpen je graag om deze klachten te verlichten en je litteken te verzorgen. Goede verzorging verlicht niet alleen de klachten maar zorgt ook voor een mooier herstel van je litteken.

Littekens na een borstoperatie behandelen en verzorgen

Je kunt littekens op verschillende manieren behandelen. Bijvoorbeeld met siliconen en/of een littekencrème of -zalf.

Siliconen bij verzorging van littekens

Simpel gezegd zorgen siliconen voor afdekking van de kwetsbare littekenhuid. Je gebruikt siliconenpleisters, -verband of -gel om je litteken(s) te beschermen en verzorgen. Door siliconen over het litteken aan te brengen, heeft je litteken een ‘beschermlaag’.

Dit beschermlaagje beschermt de kwetsbare huid tegen invloeden van buiten af (UV-straling en bacteriën). Het zorgt ook voor de juiste vochtbalans van het litteken. Dit is belangrijk voor het genezingsproces.

Door de juiste vochtbalans ‘remt het lichaam de aanmaak van littekenweefsel af’. Het litteken wordt soepeler, vlakker, minder rood en wordt sneller rustig.

Siliconenpleisters voor borst-littekens

Scarban heeft speciale siliconenpleisters voor littekens bij de borst. De verbanden bieden UV-bescherming, blijven goed zitten en voelen prettig aan.

Scarban siliconenpleisters zijn geschikt voor:

  • Zowel oude als nieuwe littekens en alle huidtypen alle leeftijden
  • De behandeling en het voorkomen van afwijkende littekens (hypertrofisch en keloïd)
  • Gebruik onder kleding
  • De behandeling van aanhoudende functionele bezwaren veroorzaakt door het litteken (aanhoudende roodheid, trekken van het litteken, jeuk, bewegingsbeperking aan
    gewrichten, ongemak en cosmetische bezwaren)

Littekencrème en littekenzalf

Littekencrème of -zalf is een andere behandelmethode voor de verzorging van littekens. Dit is ook goed te gebruiken in combinatie met siliconenpleisters. Zo draag je bijvoorbeeld overdag een siliconenpleister en smeer je ’s nachts een littekencrème voor optimale verzorging van je litteken.

Een litteken is ‘beschadigde huid’ en verliest meer vocht dan een ‘gezonde huid’. Littekencrème kan helpen de huid vochtig te houden. Daarnaast kan littekencrème zorgen voor een soepelere en flexibele huid. Dit is prettig bij trekkende littekens.

Littekencrème en siliconenpleisters bieden beide voordelen voor de verzorging van jouw borstlitteken.

Corrie kreeg borstkanker

Corrie Koole maakte het zelf mee. In 2004 ontdekte zij een bult in haar linkerborst. Dit bleek een agressieve (snelgroeiende vorm) van borstkanker. Een zwaar proces van behandelingen begon. Haar linkerborst is geamputeerd, ze heeft o.a. chemotherapie en oedeemtherapie ondergaan.

In 2006 liet ze een borstreconstructie doen. Met tatoeage tepel. “Ik voelde me weer compleet.” Zegt Corrie.

Vanaf 2009 is ze al vrijwilliger bij de Borstkankervereniging Nederland. Nu organiseert Corrie informatieavonden en verwendagen voor (ex)borstkankerpatiënten of mensen die erfelijk belast zijn. Het organiseren van deze evenementen doet ze met veel plezier.

Steun vinden bij de borstkankervereniging

Corrie vond veel steun bij de Borstkankervereniging Nederland. Dit zegt de vereniging zelf:

“Wij zijn er voor mensen die met borstkanker te maken hebben. Om te zorgen dat jij toegang krijgt tot goede zorg. Om je vragen te beantwoorden. Om je te steunen. Wij staan naast je, vlak achter je of pal voor je. Wat je ook nodig hebt. Wij zijn er.”

1 1/2 geleden ben ik geopereerd (amputatie), inmiddels ben ik begonnen met Scarban. Mijn litteken was erg rood en opgezet en dat is nu een heel stuk minder. Ik kan het iedereen aanraden.

Yvonne

Na mijn amputatie kreeg ik zo'n lelijk strak rood litteken, dat de plastisch chirurg het opnieuw moest openmaken om het weer goed te krijgen. Van de chirurg kreeg ik toen Scarban pleisters. Het litteken is nu prachtig geworden!

Juliette

Gebruik Scarban voor het beste resultaat