De kans op een keizersnede is groter dan je denkt

Als je zwanger bent zit je vaak op een roze wolk. De gedachte van je baby in je armen, de kinderkamer inrichten, je inlezen over je zwangerschap en het ouderschap. Je verwachting is waarschijnlijk dat je ‘natuurlijk’ (vaginaal) gaat bevallen. Maar wist je dat 1 op de 6 vrouwen in Nederland bevallen middels een keizersnede?

Wij spraken ervaringsdeskundige en oprichter van de keizersnede club; Sanya Tuharea. Haar advies is om je altijd voor te bereiden op een keizersnede als je zwanger bent. Want: “Het is gewoon één van de twee manieren om te bevallen.”

Snel naar:

Keizersnede is niet ‘de norm’

“Bevallingen die je in de media (films, series) tegenkomt, zijn bijna nooit keizersneden. Dit versterkt de fabel dat de ingreep zeldzaam is.” Zegt Sanya. “Dit is ook de algemene gedachte als je het bespreekt met vrienden of familie.

Omdat vaginaal bevallen de ‘norm’ is, is het logisch dat zwangere vrouwen niet snel denken dat hun bevalling via een keizersnede zou kunnen verlopen.”

1 op de 6 vrouwen

De kans op een keizersnede is groter dan veel mensen denken. Ongeveer 17% van alle bevallingen verlopen via een keizersnede. Dit zijn 1 op de 6 vrouwen.

50% van de keizersnede-bevallingen zijn ongepland. Hieronder vallen ook spoedgevallen. Dit betekent dat er tijdens de bevalling bepaald wordt dat er een keizersnede plaats moet vinden. Als je hier niet op voorbereid bent kan het voor onrust en verwarring zorgen. Je weet niet wat er met je gaat gebeuren.

“Tijdens de bevalling zijn vrouwen in een emotionele, maar vooral ook kwetsbare staat. Als er dan een keizersnede moet plaatsvinden, kunnen ze het gevoel van controle verliezen. Ze denken dat ineens alle beslissingen door de zorgprofessionals gemaakt moeten worden en dat ze de touwtjes uit handen moeten geven. Je hebt meer regie dan je denkt, over hoe je keizersnede verloopt.” Benadrukt Sanya.

Weinig voorbereiding op de keizersnede vanuit zorgprofessionals

Er wordt helaas weinig aandacht besteedt aan de keizersnede bij bijvoorbeeld de afspraken met de verloskundige. Tenzij er sprake is van een geplande keizersnede.

Er wordt maar één gesprek besteed aan de keizersnede. Je krijgt daarbij vooral informatie over hoe de ingreep gaat verlopen.

Omdat zorgprofessionals vrouwen vooral voorbereiden op een vaginale bevalling, versterkt dit het idee dat de kans op een keizersnede klein is. Vrouwen zijn hierdoor ook minder voorbereid op een ongeplande keizersnede.”

Zelf het initiatief nemen

Het is belangrijk om zelf initiatief te nemen en informatie te vragen over de keizersnede.

“Bespreek het met je verloskundige. ‘Wat betekent het precies?’ ‘Hoe groot is de kans dat je bevalling een keizersnede kan worden?’ Bij bepaalde vragen kan iemand ook doorgestuurd worden naar de gynaecoloog.” Zegt Sanya.

“Ik probeerde, 3 en 5 jaar geleden, ook online informatie te vinden over de keizersnede. Eigenlijk waren de resultaten alleen maar het technische verhaal. De emotionele gevolgen van een keizersnede en de ervaringen kwamen weinig tot niet naar voren. Dit is nu gelukkig al een stuk beter.

Mijn advies is dan ook: stel vragen bij je verloskundige over de keizersnede en ga online op zoek naar informatie ter voorbereiding. Bereid jezelf altijd voor op een keizersnede als je zwanger bent.”

De keizersnede club

“Ik merkte bij het online zoeken naar informatie dat er niet echt een ‘community’ was voor vrouwen die een keizersnede hebben gehad.” Benoemd Sanya. “Ik koos ervoor om mijn verhaal te delen.”

Inmiddels hebben vele vrouwen hebben hun verhaal gedeeld middels de website en via de Instagram van De keizersnede club(@dekeizersnedeclub). Vrouwen vinden herkenning bij elkaar, ze worden gehoord en kunnen een stukje van de keizersnede-bevalling verwerken door hun verhaal te delen.

Herstellen van een keizersnede

“Wat belangrijk is bij het herstel van een keizersnede is om rust te nemen voor jezelf. Accepteer ook de hulp die aangeboden wordt. Het is logisch dat je je leven zelf weer wilt oppakken, maar sta ook stil  bij hoe je je voelt en wat je nodig hebt.” Sanya adviseert dit ook iedereen binnen de keizersnede club.

“Je geboorteteam, postpartum experts, vrienden en familie zijn er om je te helpen. Investeer in je eigen lichaam én mentale gezondheid. En natuurlijk ben je altijd welkom bij de keizersnede club.”

In het blog Na twee keizersnede bevallingen kan ik eindelijk mijn zoon weer tillen lees je het verhaal van Christina. Zij heeft twee keer een keizersnede ondergaan en vertelt over het herstelproces, haar ervaringen met de keizersnede club en haar ervaringen met Scarban C-Section.

Scarban C-section