Hoe ontstaat een verdikt litteken?
Wanneer door een ongeluk, operatie of een andere oorzaak een litteken ontstaat, bestaat de kans dat deze verdikt begint te raken. De mate waarin een litteken verdikt raakt, kan van veel factoren afhankelijk zijn. Hoe ontstaat zo’n verdikt litteken eigenlijk en welke factoren spelen daarin een rol?
Een litteken verliest veel meer vocht dan de onbeschadigde omliggende huid. Het lichaam wil de beschadigde huid zo snel mogelijk herstellen. Daarvoor wordt littekenweefsel en bindweefsel aangemaakt. Dit kan verdreven littekengroei veroorzaken, waardoor de kans groter is op een verdikt litteken.
Tip: Vraag de gratis littekengids aan voor meer informatie over jouw litteken en hoe deze te behandelen!
Snel naar:
- Hoeveel kans heb ik op een verdikt litteken?
- Risicofactoren bij het ontstaan van een verdikt litteken
Hoeveel kans heb ik op een verdikt litteken?
Soms lijkt een litteken in eerste instantie uit te groeien tot een normaal litteken. Maar dat litteken kan na een tijd alsnog opgezwollen en verdikt raken. Iedereen heeft uiteindelijk kans op een verdikt litteken.
Wanneer een litteken toch verdikt begint te raken zijn dit de eerste signalen dat er een hypertrofisch litteken of keloïd litteken aan het ontstaan is. We noemen dat het afwijkende litteken.
We geven je enkele cijfers die bekend zijn over het ontstaan van hypertrofische litteken en het keloïd litteken.
- Ongeveer 50% van littekens na een operatie wordt een uiteindelijk hypertrofisch litteken
- Ongeveer 70% van brandwondlittekens wordt uiteindelijk een hypertrofisch litteken
- Bij ongeveer 60% van alle mensen gaat een hypertrofisch litteken niet vanzelf over zonder het te behandelen
- Een keloïd litteken komt minder vaak voor dan een hypertrofisch litteken, Maar wordt vaker gezien bij mensen met een getinte huid. Tot wel 16% van alle mensen met een getinte huid die een litteken hebben, krijgt een keloïd litteken.
Bij de ene persoon is de kans op het ontstaan van een afwijkend litteken, en dus een hypertrofisch en keloïd litteken, groter dan bij de ander. Daarin spelen bepaalde risicofactoren een rol.
Risicofactoren bij het ontstaan van een verdikt litteken
Of jouw litteken uiteindelijk uitgroeit tot een verdikt litteken hangt af van onderstaande risicofactoren
- Ernst van de verwonding
- Hoe dieper en groter de wond, hoe groter de kans op een afwijkend litteken.
- De oorzaak van de huidbeschadiging
- Wanneer een wond niet gelijk loopt met jouw huidlijnen, is er een grotere kans op ontsporen. Een wond door een ongeluk heeft een grotere kans op een wond die tegen de huidlijnen loopt dan een operatiewond. Een medisch specialist probeert altijd een operatiewond in een lijn met de huid te maken. Dit om de kans op afwijkende littekens te verkleinen.
- Wondgenezing
- Wonden met een vertraagde genezing die na 2 á 3 weken nog niet dicht zijn hebben een verhoogd risico.
- Plek van de litteken
- Plekken waar spanning op het litteken staat zorgt voor een verhoogd risico.
- Leeftijd
- Op jongere leeftijd geneest de huid sneller maar groeit het ook harder. Daarom hebben kinderen een hogere kans op afwijkende littekens dan volwassenen.
- Genetische aanleg en huidskleur
- Het is mogelijk dat je al eerder een afwijkend litteken hebt ontwikkeld. Het kan zijn dat je hier meer aanleg voor hebt.
- Mensen met een donkere huidskleur hebben een verhoogde kans op afwijkende littekens. Ook mensen met rood haar hebben een verhoogde kans op afwijkende littekens.
Heb je te maken met één of meerdere risicofactoren? Laat je dan uit voorzorg behandelen. Neem contact op met jouw huisarts.
Scarban siliconen worden gebruikt om het ontstaan van verdikte of opgezwollen littekens te helpen voorkomen of zo goed mogelijk te behandelen en zoveel mogelijk te normaliseren.
Ben je benieuwd hoe dat werkt? Lees meer over de werking van Scarban of lees de persoonlijke ervaring van sacha, die door het gebruik van een Scarban C-Section siliconenpleisters merkte dat haar litteken minder dik werd.