litteken na een heupoperatielitteken na een heupoperatie

Litteken na een heupprothese

Krijg je een nieuwe heup? Dat is waarschijnlijk goed nieuws, want die zorgt ervoor dat je straks weer veel meer kunt, zonder pijn. Het nadeel is natuurlijk het litteken dat na een heupoperatie onvermijdelijk achterblijft. Door dit litteken op de juiste manier te verzorgen, kun je de klachten en de zichtbaarheid beperken. We vertellen je in dit artikel hoe.

Hoe groot is het litteken bij een heupprothese?

Tussen de 8 en 20 cm. De lengte is afhankelijk van de operatietechniek. En daarnaast van je lichaamsgewicht en spiermassa.

Na de operatie zal de chirurg je wond sluiten. Dat kan met (oplosbare) hechtingen, nietjes of lijm. Ook deze keuze kan de zichtbaarheid en vorm van je litteken beïnvloeden.

De orthopeed kan je hierover meer informatie geven, afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Waar zit het litteken van een heupoperatie?

Aan de zij-, voor- of achterkant van je heup, afhankelijk van de operatietechniek:

  • Posterieur/posterolateraal: het litteken komt aan de achterkant, onder je bilspier
  • Direct lateraal: het litteken komt aan de zijkant
  • (Antero)lateraal: het litteken komt aan de zijkant van je bovenbeen
  • Anterieur het litteken komt aan de voorkant, bij je lies.

De orthopeed kan je precies vertellen voor welke techniek hij/zij kiest, waarom en wat die precies betekent voor je litteken.

litteken na een heupoperatie

direct lateraal

Wat kun je zelf doen voor een zo mooi mogelijk litteken?

Natuurlijk zal de orthopeed zijn/haar best doen om de operatiewond bij een (totale) heupprothese zo klein en ‘clean’ mogelijk te houden.

Maar zelf kun je ook iets doen voor een zo mooi mogelijk wondherstel. Namelijk: siliconentherapie, een wetenschappelijk bewezen methode tegen (afwijkende) littekens.

Dek jij je herstellende, kwetsbare huid na een heupprothese af met een siliconenpleister? Dan verminder je vochtverlies. Gevolg: je litteken komt eerder tot rust en herstelt sneller én mooier (minder zichtbaar).

Daarnaast verklein je het risico op een afwijkend litteken (keloïd of hypertrofisch): dat zijn littekens die verdikken en/of doorwoekeren tot buiten je wondgrenzen.

Omdat de werking van siliconenpleisters bij littekens bewezen is, worden ze normaal gesproken ook via je basisverzekering. Dit is wel afhankelijk van de ernst van het litteken. Lees erover op de vergoedingen pagina.

Littekenpijn na een heupoperatie

Heb je de heupoperatie al achter de rug, en heb je daarna last van een pijnlijk litteken? In de weken na de operatie is dat geen reden tot zorg. Immers: het hele gebied rond je nieuwe heup kan nog gevoelig zijn.

Je spieren, pezen én je huid moeten wennen aan de nieuwe situatie. Van je behandelaars heb je vast adviezen en oefeningen meegekregen. Die helpen tegen pijn, of die nu van het litteken komen of niet.

Daarnaast kunnen siliconenpleisters een verschil maken bij littekenpijn na een heupoperatie. Die zorgen er namelijk voor dat het littekenweefsel soepeler wordt. Daardoor ‘trekt’ je huid rondom het litteken minder.

Heb jij erg veel én (al) erg lang last van pijn aan je litteken? Vraag dan altijd advies aan je arts.

Bronnen

  • Bewezen effectief tegen littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

  • Meest geadviseerd door professionals

Scarban siliconentherapie

Voor het voorkomen en verzorgen van (afwijkende) littekens

Vergoeding mogelijk?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.