Hoe kan ik mijn litteken behandelen en verminderen?

Een litteken verminderen, dat klinkt gek. Wat we ermee bedoelen: het goed verzorgen en minder zichtbaar maken. Een litteken helemaal doen verdwijnen kan helaas niet. Maar door het te behandelen, kun je het uiterlijk ervan zeker beïnvloeden. Drie regels voor het behandelen van een litteken.

1: Start op tijd

Je wond lijkt goed te genezen, maar je ziet dat er een litteken achterblijft. De meeste littekens zijn eerst wat rood en dik, voordat ze na verloop van tijd vlak en wit worden. Een normaal litteken wordt na 6 tot 9 maanden vlakker en lichter.

Maar er bestaat een kans dat de klachten verergeren en het litteken juist opvallender wordt. Dan ontstaat een afwijkend litteken, bijvoorbeeld een hypertrofisch of keloïd litteken. Na een operatie wordt 1 op de 2 littekens hypertrofisch, na brandwonden gebeurt dit zelfs bij 70%.

Door het litteken te behandelen, vergroot je de kans dat het nauwelijks zichtbaar wordt en niet opvalt. Daarbij geldt: hoe eerder je begint met behandelen, hoe mooier de huid herstelt. Start direct nadat de wond gesloten is (of hechtingen zijn verwijderd) met het behandelen van je litteken.

2: Kies voor siliconentherapie

We weten het: “Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend”. Maar we raden siliconen littekentherapie niet voor niets aan: het effect ervan is wetenschappelijk bewezen.

Bij siliconen littekentherapie wordt gebruikgemaakt van siliconenpleisters en siliconengel. Die houden bacteriën buiten en gaan vochtverlies van de beschadigde huid tegen. En dat is belangrijk, want juist vochtverlies zorgt dat littekenweefsel anders is dan gezonde huid.

Weet je het vocht te behouden, dan herstelt de huid mooier, wordt hij soepeler en egaler. Je vergroot de kans dat je een litteken krijgt dat nauwelijks zichtbaar is en niet opvalt. Ook ga je klachten als jeuk, pijn en roodheid tegen.

Nu is de vraag: wat is het verschil tussen siliconenverband en siliconengel?

  • Siliconenpleisters zijn geschikt voor zowel grote als kleine huidoppervlakten. De dunne variant is handig voor beweeglijke plaatsen, de dikke voor intensieve littekenbehandeling. Handig: Scarban siliconenpleisters bieden bescherming tegen de zon.
  • Siliconengel is transparant en speciaal gemaakt voor littekens op beweeglijke en zichtbare plekken, zoals het gezicht, de hals en handen.

3: Extra hydratatie voor een mooier herstel

Het moge duidelijk zijn: siliconen zorgen dat je huid vocht vasthoudt. En dat is belangrijk. Daarnaast raden we aan om een goede hydraterende littekencrème te gebruiken. Die werkt in de huid en haalt vocht uit de onderste huidlagen naar boven.

De twee oplossingen versterken elkaar. Draag een deel van de tijd een siliconenpleister of -gel en smeer de rest van de tijd een hydraterende littekencrème, bijvoorbeeld in de nacht. Zo heb je de meeste kans op een mooi, onopvallend litteken.

Verminder je litteken

Producten

  • Bewezen effectief tegen littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

  • Meest geadviseerd door professionals

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.