Littekenweefsel na operatie carpaal-tunnel-syndroom
Om het carpaal-tunnel-syndroom op te lossen, is vaak een operatie nodig. Elke operatie veroorzaakt littekenweefsel, dus ook deze. Je hebt zelf wél invloed op hoe zichtbaar het litteken wordt. Hoe precies? Dat lees je in dit artikel.
Wat is het carpaal-tunnel-syndroom?
Bij het carpaal-tunnel-syndroom (cts) zit de middelste zenuw in je pols bekneld. Het is vernoemd naar de opening waardoor die zenuw van je onderarm naar je handpalm loopt. Het cts veroorzaakt onder andere nachtelijke tintelingen en pijn in je hand of in specifieke vingers, waarbij vaak de duim, wijsvinger en middelvinger worden genoemd. Soms straalt de pijn uit naar de arm of schouder.
Ook kun je minder gevoel in je vingers merken of raken juist specifiek je vingertoppen gevoelloos. Al deze klachten zorgen voor een verlies aan handvaardigheid.
Symptomen kunnen s’nachts verergeren, waardoor mensen wakker kunnen worden.
Als je klachten lang aanhouden en ernstig zijn, is een cts-operatie de beste manier om het syndroom te verhelpen. Die laat helaas wel een litteken achter.
Litteken na operatie carpaal-tunnel-syndroom verzorgen
1. Ontzie je geopereerde hand
Zorg dat je je geopereerde hand 4 tot 6 weken na de operatie ontziet. Dus géén kracht zetten, niet (te) zware voorwerpen optillen, en ook geen handenwringen.
Rust is namelijk heel belangrijk om de vorming van (extra) littekenweefsel te voorkomen. Evenals littekenpijn en stugheid.
2. Start met littekenmassage na verwijderen hechtingen
Een operatielitteken kan (erg) stug of hard worden en/of wat verdikken. In dat geval kunnen sommige alledaagse handelingen lastiger worden, zoals kracht zetten of op je hand steunen.
Daarom is het goed om direct te starten met littekenmassage, zodra je hechtingen zijn verwijderd. Zo maak en/of houd je je litteken soepel(er) én voorkom je overgevoeligheid.
Masseer 3x per dag, 5 minuten per keer. Maak een cirkelvormige beweging over het litteken. Je kunt hierbij een ongeparfumeerde crème gebruiken.
Doet de littekenmassage in het begin wat pijn? Dat is normaal. Als je echt merkt dat je teveel klachten ervaart, overleg dan met je arts.
3. Gebruik een siliconenhandschoen
Bij littekens is het belangrijk om vochtverlies van je wond tegen te gaan. Want hoe meer vochtverlies, hoe meer (kans op afwijkend) littekenweefsel.
Je voorkomt vochtverlies door je litteken af te dekken met siliconen. Speciaal voor de hand ontwikkelde Scarban een siliconenhandschoen.
De handschoen voorkomt vochtverlies en vermindert zo de kans op (afwijkende) littekens. Deze werking is wetenschappelijk bewezen. Daarom worden siliconenproducten ook vergoed vanuit je basis zorgverzekering.
Pijnlijk litteken na carpaal-tunnel-syndroom?
Doet jouw litteken pijn? Dat kan normaal zijn: enkele weken tot maanden na de operatie kan je litteken gevoelig zijn. Dan komen pijnklachten en/of tintelingen vaak nog voor.
Het kan ook zijn dat je litteken (erg) stug is en/of gaat ‘trekken’. In dat geval is het belangrijk om je littekenweefsel te versoepelen(zie ook hierboven). Dat kun je doen door je litteken regelmatig te masseren en door een siliconenhandschoen te dragen.
Heb jij erg veel pijn? Gaat die gepaard met zwellingen en/of koorts? Neem dan direct contact op met je arts.
Bronnen
- https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/hand-en-polscentrum/carpaal-tunnel-syndroom-operatieve-behandeling/
- https://www.alrijne.nl/aandoeningen-behandelingen/behandelingen/nabehandeling-carpale-tunnel-release/
- https://www.wsh.nhs.uk/CMS-Documents/Patient-leaflets/TraumaandOrthopaedics/6448-1-Care-of-your-hand-after-carpal-tunnel-decompression.pdf
- https://www.maasstadziekenhuis.nl/media/4291/02797-nl-het-carpale-tunnel-syndroom-plastische-chirurgie.pdf
- https://carpaaltunnelcentrum.nl/nadelen-operatie-carpaal/