Mag ik eigenlijk met mijn litteken in de zon?
Bij gewone huid moet je al voorzichtig zijn met te veel zon, maar het advies voor littekens is om de zon zoveel mogelijk te mijden. Littekens zorgen er namelijk voor dat je huid gevoeliger is, en dus sneller beschadigd raakt. Het is dus goed om niet met je litteken in de zon te komen.
Het is niet altijd mogelijk om je litteken uit de zon te houden. Gelukkig zijn er oplossingen om je huid te beschermen tegen de zon, zoals zonnebrandcrème. Nog beter zijn onze siliconenpleisters. Scarban verzorgt niet alleen je litteken, maar beschermt ook tegen UV-straling.
Snel naar:
- Fabel: littekens vervagen door de zon
- Wat is het risico van een litteken in de zon?
- Verzorgen en beschermen
Fabel: littekens vervagen door de zon
Je hebt het misschien al eens gehoord: littekens vervagen door de zon. Dit is echter niet waar! Je huid verkleurt door de zon, maar littekenhuid doet dat ook. Mensen genieten graag van de zon, maar littekenhuid kan door de zon verkleuren en zelfs opvallender worden.
Wat is het risico van een litteken in de zon?
Lang in de zon zitten zonder zonnebrand heeft vaak het vervelende gevolg dat je verbrandt. Dat is niet alleen vervelend omdat het zeer doet, maar ook omdat het op de lange termijn gevaarlijk kan zijn. Zonlicht bestaat namelijk onder andere uit UVA- en UVB-straling. Beide soorten straling kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van huidkanker, iets dat je natuurlijk wilt voorkomen.
Omdat littekenhuid veel gevoeliger is dan normale huid, kan een litteken veel minder goed tegen zonlicht.
Er zijn drie grote risico’s die je loopt als je met een litteken in de zon komt:
- Littekenhuid verbrandt veel sneller dan normale huid
- Je loopt een groter risico om huidkanker te krijgen
- Te veel zonnestraling kan een blijvende verkleuring veroorzaken
Hoe nieuwer je litteken, hoe kwetsbaarder de huid. Het maakt niet uit wat voor soort litteken het is, want alle littekenhuid is kwetsbaar.
Wat moet je nu doen als je niet kan voorkomen dat je litteken in de zon komt? We hebben een paar tips voor je waarmee je minder risico loopt!
- Probeer recente en ernstige littekens af te dekken met wijde kleding. Dit is vooral de eerste maand heel belangrijk.
- Ga, waar mogelijk, in de schaduw zitten.
- Smeer littekens goed in met zonnebrand. Gebruik daarvoor minstens SPF-30 en smeer elke 2 uur een nieuwe laag op je litteken.
- Gebruik een littekenproduct met UV-bescherming. Daarmee behandel je het litteken en tegelijkertijd is het een goede bescherming tegen zonlicht.
- Zit je in de schaduw of is de zon achter de wolken? Dan is er nog steeds UV-straling, dus insmeren is nog steeds nodig.
Verzorgen en beschermen
De siliconenpleisters. van Scarban zijn speciaal voor littekens ontwikkeld. Het zorgt voor een goede behandeling en hydratatie van je litteken. Een fijn extra voordeel van de siliconenpleisters is de UV-bescherming. De bescherming tegen zonlicht staat gelijk aan factor 50 (SPF 50) bescherming met zonnebrandcrème. Je verzorgt het litteken en tegelijkertijd beschermt je het ook tegen de zon.
Het gebruik van medische siliconen tegen littekens is wetenschappelijk bewezen. Sterker nog, het is de minst ingrijpende manier van littekenbehandeling. Het is een pleister die je over het litteken plakt. Het verband blijft goed zitten en voelt door de rekbare stof ook niet vervelend aan. De medische siliconen zorgen voor een huid die soepeler aanvoelt en minder rood wordt. En het beschermt je kwetsbare huid tegen schadelijke UV-stralen.
Voor welke bescherming je ook kiest, pas altijd op met je litteken in de zon. Het blijft gevoelige huid. Ons advies blijft: vermijd de zon zoveel mogelijk! En als dat niet kan: Gebruik Scarban siliconenpleisters.