Ontstoken litteken?
Een litteken dat ontsteekt, kan dat? Jazeker: bij zowel nieuwe als oude littekens loop je dit risico. Hoe herken je ontstoken littekenweefsel, hoe ontstaat dat en wat kun je doen? Lees het hieronder.
Tip: Vraag de gratis littekengids aan voor meer informatie over jouw litteken en hoe deze te behandelen!
Snel naar:
- Hoe ziet een ontstoken litteken eruit?
- Hoe ontstaat een ontstoken litteken?
- Wat te doen bij een ontstoken litteken?
Hoe ziet een ontstoken litteken eruit?
Aan de onderstaande symptomen merk je dat littekenweefsel ontstoken is:
- Gevoeligheid/pijn
- Jeuk
- Roodheid
- Verdikking
- Scheurtjes/wondjes
- Pus
Hoe ontstaat een ontstoken litteken?
Vooral nieuwe littekens kunnen ontsteken. Want wanneer een litteken ontstaat na een wond, is je huid erg kwetsbaar. Bacteriën of andere schadelijke stoffen kunnen dan makkelijk binnendringen en voor infecties zorgen.
Maar ook oud littekenweefsel kan kwetsbaar zijn: als er scheurtjes of wondjes ontstaan. Ook dan is je litteken blootgesteld aan bacteriën of schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld wanneer je eraan gekrabd hebt. Of als de stugge littekenhuid te veel gerekt wordt. Of als de huid uitgedroogd.
LET OP: zie jij dat je litteken verdikt, en/of buiten de wondranden groeit? Dan heb je een hypertrofisch of keloïd litteken. Die ontstaan NIET omdat je litteken ontstoken is. Daar is een andere oorzaak voor. Lees meer over hypertrofische en keloïd littekens.
Wees extra waakzaam bij een operatielitteken
Het soort litteken heeft ook invloed. Bekend is dat een litteken na een operatie een grotere kans heeft op ontstekingen. Dat is niet vreemd: operatiewonden zijn fors, en dus extra kwetsbaar.
Dus heb jij net een (kleine) operatie gehad? Denk aan een keizersnede of buikoperatie, maar ook een ooglidcorrectie. Dan moet je erg voorzichtig zijn. Wees alert op de bovengenoemde .
LET OP: behalve een ontstoken litteken, is de kans op een probleemlitteken ook heel groot na een operatie. Zo heb je wel 50% kans op een hypertrofisch (= verdikt) litteken na een operatie. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen vóórdat er problemen ontstaan. Lees hoe je een hypertrofisch litteken voorkomt.
Verzorg je litteken goed!
Verzorg je litteken goed. Dan is de kans een stuk kleiner dat je last krijgt van een ontsteking. Dus krab niet. Houd de littekenhuid zo soepel mogelijk. En zit NIET aan je litteken als er vocht of bloed uitkomt. Dat geldt dubbel wanneer je handen niet (goed) gewassen zijn.
Wat te doen bij een ontstoken litteken?
Is het bij jou helaas al te laat, en is je litteken al gaan ontsteken? Overleg allereerst met je (huis)arts. Zij kunnen het beste bepalen hoe je jouw litteken het beste kan behandelen.
Probeer in ieder geval zo goed mogelijk het littekenweefsel te ontsmetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld jodium. Vraag advies aan je arts of apotheek.
Daarnaast kun je de siliconenpleisters of siliconengel van Scarban gebruiken. Door daarmee je litteken goed af te dekken, komt het weefsel tot rust. Symptomen als jeuk en pijn verminderen. Bacteriën en andere schadelijke invloeden krijgen geen of veel minder kans. Nieuwe ontstekingen ontstaan dan minder snel.
LET OP: heeft jouw litteken scheurtjes, wondjes en/of pus? Dan kun je Scarban-producten NIET gebruiken. Onze producten mogen namelijk niet op de open huid gebruikt worden. Gebruik Scarban uitsluitend op je gesloten huid, tegen symptomen als jeuk, roodheid en verdikking.