Spoedkeizersnede
Een spoedkeizersnede is zeer ingrijpend. Vaak gebeurt dit onverwachts en ben je helemaal niet voorbereid op een keizersnede, narcose en/of de onverwachte bedreigingen voor de gezondheid van jou en je baby.
Ongeacht het resultaat van de bevalling met een spoedkeizersnede, is dit voor veel vrouwen een traumatische ervaring. En dan heb je ook nog een litteken dat je hieraan herinnert. Gelukkig kun je het litteken en bijbehorende klachten behandelen.
- Wanneer een spoedkeizersnede?
- Spoedkeizersnede en trauma
- Abnormaal keizersnedelitteken
- Je litteken na een spoedkeizersnede behandelen
- Hoe behandelt een littekentherapeut gespecialiseerd in keizersnedes, een litteken?
Wanneer een spoedkeizersnede?
Een spoedkeizersnede wordt alleen uitgevoerd als er sprake is van medische noodzaak. Het is heel anders dan een geplande keizersnede, waar je jezelf goed op kunt voorbereiden. Een (geplande) keizersnede komt steeds vaker voor. Ook hoeft niet iedere ongeplande keizersnede een spoedgeval te zijn.
Afhankelijk van de situatie schat het medisch personeel in wat er moet gebeuren en zal dit met je overleggen als het mogelijk is. Veel voorkomende redenen voor een ongeplande of spoedkeizersnede zijn: een (te) lang aanhoudende bevalling, loslatende placenta of dreigend zuurstofgebrek bij je baby.
Spoedkeizersnede en trauma
Een spoedkeizersnede kan een traumatische ervaring zijn. Vaak ben je niet voorbereid op een keizersnede en was je van plan om vaginaal te bevallen. Het medisch personeel kan genoodzaakt zijn om jouw veiligheid en die van je baby ongeacht de stappen die ze nemen te bewaken.
In niet alle gevallen is het mogelijk om meer plaatselijke verdoving toe te dienen, zodat je de keizersnede mee kunt maken. Dan zal je onder narcose gebracht worden. Dit geeft veel vrouwen in deze situatie het gevoel dat ze niet bevallen zijn, omdat ze het niet bewust hebben meegemaakt.
Naast het niet bewust meemaken kan het trauma groter zijn door pijn of onaangename ervaringen. Het kan helpen om hier met een specialist over te praten.
Lees meer over de mentale impact van een keizersnede bevalling.
Abnormaal keizersnedelitteken
Als het niet om een ongeplande keizersnede, maar zelfs om een spoedkeizersnede gaat, kan het zijn dat je een abnormaal keizersnede litteken krijgt. Hiermee bedoelen we het litteken dat ontstaat nadat de snede is gemaakt, gehecht is en de wond is genezen.
Bij een spoedgeval kan het zijn dat de snede op een andere manier gemaakt moet worden. Dit kan ervoor zorgen dat het litteken sneller ontwikkeld tot een afwijkend litteken dat verheven, rood, verdikt is en klachten geeft zoals jeuk, pijn en een trekkend gevoel. Een afwijkend litteken is zeer opvallend en na een traumatische ervaring erg confronterend.
Je litteken na spoedkeizersnede behandelen
Als je bevalling met een (on)geplande of spoedkeizersnede traumatisch was, kan het extra lastig zijn om je litteken te behandelen. Maar samen met de juiste (mentale) hulp kan het je wel helpen.
Door je litteken te behandelen met siliconenpleisters, kan je litteken minder opvallend worden. De siliconenpleisters van Scarban zijn bewezen effectief bij het behandelen van littekens. Ze helpen bijvoorbeeld roodheid, verdikking, pijn en jeuk te verminderen. Als je op tijd start met de behandeling, kun je ook de ontwikkeling van een blijvend, opvallend, afwijkend litteken voorkomen.
Lees meer over blijvende littekenklachten na keizersnede en hoe je deze kunt voorkomen.
Hoe behandelt een littekentherapeut gespecialiseerd in keizersnedes, een litteken?
Hannah Poulton is een littekentherapeut in het Verenigd Koninkrijk en is gespecialiseerd in het behandelen van keizersnedelittekens. Zij behandelt steeds vaker vrouwen met een keizersnede litteken, ook nadat haar cliënten een spoedkeizersnede hebben gehad.
Veel cliënten van Hannah die bij haar binnenkomen na een spoedkeizersnede hebben geen strak litteken zoals bij een geplande keizersnede. Het kan wat grillig zijn, omdat de snede heel snel gemaakt moest worden. “Het kan een schok zijn hoe je litteken groeit en verandert”, zegt Hannah.
Wat doet Hannah anders bij vrouwen met trauma na hun keizersnede?
“Ik ben geen psycholoog en ik doe ook niet alsof ik dat ben. Maar wat ik wel kan doen, is luisteren.” Daarnaast help ik mijn cliënten met een traumatische ervaring om stapsgewijs met hun litteken bezig te gaan.
We kijken bijvoorbeeld eerst naar het litteken in de spiegel, omdat er direct naar kijken voor sommigen al teveel is. Ook kunnen we beginnen met het aanraken van het litteken met bijvoorbeeld een make-upborstel. Dit bouwen we op eigen tempo uit naar directe aanraking. Ik gebruik hierbij vaak ALHYDRAN omdat het een dikkere littekencrème is. Hierdoor voel je dat er nog een laagje zit tussen je vingers en het litteken. Ook helpt het om je litteken te behandelen, omdat het een bewezen effectieve littekencrème is.
Na een sessie bij mij in de kliniek krijgt iedereen een behandelplan mee voor thuis. Kun je jouw (keizersnede)litteken nog niet aanraken? Dan kun je misschien wel een siliconenpleister zoals Scarban C-Section aanbrengen. Hiermee behandel je jouw litteken en bescherm je het tegen schuren van de kleding. Dit behandelplan is uniek voor iedereen: “Ik behandel al mijn cliënten gelijk, maar hun behandeling is zeker op maat gemaakt.”
Lees meer over het behandelproces van littekentherapeut Hannah Poulton.