Littekens

Een litteken is een zichtbaar overblijfsel van een wond. Deze kan klachten met zich mee brengen, of zich zelfs ontwikkelen tot een afwijkend litteken. Scarban siliconenproducten voorkomen én behandelen afwijkende littekens. De werking is wetenschappelijk bewezen en het is de voorkeursbehandeling in de littekenzorg.

Plek van het litteken

litteken na keizersnede

Litteken na keizersnede

Ga je bevallen met een keizersnede? Of heb je de ingreep al gehad? De diepe wond laat een litteken achter. Scarban C-section is speciaal ontwikkeld voor het litteken na een keizersnede.

Litteken op hand

Littekens op hand & vingers

Heb je een litteken op je handen of vingers? Het is één van de lastigste plekken om te behandelen, je gebruikt je handen namelijk veel. Daarvoor is de Scarban hand-en vingerlijn ontwikkeld.

Litteken borst

Littekens bij de borsten

Heb jij een borstoperatie ondergaan? Zoals een borst vergroting of -verkleining? Behandel je litteken met de voorgevormde pleisters voor de borsten. Er zijn meerdere soorten beschikbaar.

Litteken op buik

Littekens op de buik

Heb jij een litteken op je buik? Bijvoorbeeld na een operatie of een buikcorrectie? Behandel het litteken met een voorgevormde pleister voor de buik.

Litteken op gezicht

Littekens in het gezicht

Heb jij een litteken in je gezicht? Door bijvoorbeeld een ongeluk of operatie? Gebruik dan siliconengel of een voorgevormde pleister voor het gezicht.

Soorten littekens

Normale littekens zijn niet of nauwelijks verdikt en hebben geen (fel)rode kleur. Een normaal litteken heeft ongeveer een jaar nodig om zich te vormen en een vaste vorm en kleur aan te nemen. In deze tijd kan het litteken zich ontwikkelen tot een afwijkend litteken. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten, onder andere:

Hypertrofisch litteken klein

Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens zijn dik en stug, komen boven je huid uit en zijn felrood gekleurd. Vaak jeuken ze, zijn droog en doen pijn. Het litteken kan samentrekken en stug worden zodat je minder goed kunt bewegen. Ze groeien binnen de wanden van de oorspronkelijke wond.

Keloid litteken klein

Keloïd litteken

Een keloïd litteken groeit tot ver buiten de randen van de oorspronkelijke wond. Is extreem dik en ‘woekert’. Verder geven ze dezelfde klachten als hypertrofische littekens.  Een keloïd litteken komt wel minder vaak voor dan een hypertrofisch litteken.

Oorzaken van littekenvorming

Hoe ernstiger de wond, des te meer kans op een afwijkend litteken. Onderstaande oorzaken zorgen voor een diepe huidbeschadiging waarbij littekenbehandeling aangeraden wordt.

Brandwond litteken

Litteken na brandwond

Een brandwond is erg pijnlijk. Daarnaast heeft het een grote kans om zich te ontwikkelen tot een afwijkend litteken. Behandeling is noodzakelijk.

ontstoken litteken

Litteken na operatie

Bij zowel medische als cosmetische operaties wordt er binnengedrongen in de huid. Dit is een diepe huidbeschadiging en kan zich ontwikkelen tot een afwijkend litteken.

Litteken door ongeval

Litteken na ongeval

Een ongeval kan littekens achterlaten. Dit is afhankelijk van hoe groot en diep de wond is. Een litteken als gevolg van een wond kan afwijkend worden en klachten geven.

Meer weten over jouw litteken en hoe deze te behandelen? Lees de littekengids!

Risico's op een afwijkend litteken

De kans op het ontstaan van een afwijkend litteken is afhankelijk van een aantal risicofactoren:

  • De ernst en oorzaak van de verwonding. Hoe dieper en groter de wond, hoe groter de kans op een afwijkend litteken.
  • De wond loopt niet gelijk met de huidlijnen. Een wond door een ongeluk loopt vaak tegen de huidrichting in. Dit in tegenstelling tot een operatiewond. Een litteken dat niet gelijk loopt aan de bestaande huidlijnen wordt eerder afwijkend. Een medisch specialist probeert daarom altijd een operatiewond in een lijn met de huid te maken. Dit om de kans op afwijkende littekens te verkleinen.
  • Snelheid wondgenezing. Wonden met een vertraagde genezing die na 2 á 3 weken nog niet dicht zijn hebben een verhoogd risico uit te groeien tot een afwijkend litteken.
  • De plek van je litteken. Plekken op je lichaam waar spanning op het litteken staat geven een verhoogd risico. Bijvoorbeeld bij gewrichten.
  • Huidskleur. Mensen met een donkere huid en mensen met rood haar in combinatie met een (heel) lichte huidskleur lopen een groter risico op een afwijkend litteken.
  • Genetische voorbeschiktheid. Genetische factoren spelen een rol bij het ontwikkelen van een afwijkend litteken. Wanneer een familielid in het verleden een afwijkend litteken heeft gehad, is de kans groter dat jij bij het ontstaan van een wond ook een afwijkend litteken krijgt.
  • Leeftijd. Op jonge leeftijd heb je meer kans op een afwijkend litteken. De jongere huid geneest weliswaar sneller, maar groeit ook harder. Een kind heeft daardoor meer kans op een afwijkend litteken dan een volwassene.

Lees meer over de risico’s op een afwijkend litteken

Hoe kun je een litteken voorkomen of verminderen?

Er zijn drie dingen die je kunt doen om afwijkende groei en klachten zo veel mogelijk te voorkomen of beperken. Het is belangrijk dat je je wond goed verzorgt voor een snelle genezing. Een specialist kan je hiervoor de juiste instructies geven.

Daarnaast is het voorkomen van overmatig vochtverlies van het litteken nodig. Dit kun je voorkomen met een littekencrème.

Tot slot is het van groot belang dat je na wondsluiting zo snel mogelijk start met een behandeling met siliconentherapie. Siliconentherapie vermindert klachten zoals jeuk, roodheid en huidspanning. Het helpt de zichtbaarheid te verminderen en is effectief bij de behandeling en preventie van afwijkende littekens.

Siliconen pleisters voor littekens

Siliconenpleisters

De siliconenpleisters worden gebruikt voor de preventie en behandeling van littekens. Ze zijn gemaakt van hoge kwaliteit medische siliconen voor het beste resultaat.

  • Herbruikbaar (wasbaar)
  • Geschikt voor grote en kleine oppervlaktes
  • Geschikt om onder kleding te dragen
  • Verkrijgbaar in twee varianten
Siliconengel voor littekens

Siliconengel

Siliconengel is een transparante en zelfdrogende gel, gemaakt van medische siliconen. Het vormt een dun laagje op de huid zonder in te trekken.

  • Geschikt voor lichaamsdelen die niet bedekt worden door kleding
  • Transparant
  • Te combineren met make-up
  • Simpel in gebruik

 

  • De werking is wetenschappelijk bewezen

  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

  • Meest gebruikt door professionals

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.