Brandwond litteken

Brandwonden zijn pijnlijk en kunnen veel vervelende klachten geven die lang aanhouden. Je kunt zelfs klachten houden na het sluiten van de brandwond, omdat veel brandwonden vervelende littekens geven. Een litteken door een brandwond kan bijvoorbeeld trekken, jeuken en pijn doen. Om deze klachten te verminderen heeft een brandwond litteken extra zorg nodig.

  • Klachten door littekens na brandwonden
  • Hoe ontstaat een litteken bij een brandwond?
  • Welke graads brandwonden geven littekens?
  • Een brandwond litteken voorkomen en verminderen
  • Brandwond in het gezicht

Klachten door littekens na brandwonden

Een brandwond kan erg pijnlijk en ontsierend zijn, maar kan nog meer klachten geven, namelijk:

  • Jeuk en een pijnlijke huid
  • Aanhoudende roodheid
  • Een ‘trekkend’ gevoel
  • Minder bewegingsvrijheid van gewrichten
  • Dikke roze strengen op de huid

Klachten door je littekens verminderen

Om deze klachten te verminderen is een juiste verzorging belangrijk. Scarban is ontwikkeld om littekens goed te verzorgen, klachten te verminderen en het herstel van de huid te bevorderen.

Gemiddeld wordt 70% van alle brandwonden een hypertrofisch litteken. Begin zo snel mogelijk na wondsluiting met siliconentherapie om de kans op een hypertrofisch litteken te verkleinen en de klachten ervan te verminderen.

brandwond litteken

Hoe ontstaat een litteken bij een brandwond?

Je lichaam probeert een brandwond zo snel mogelijk te herstellen door littekenweefsel aan te maken. De wond moet namelijk zo snel mogelijk dicht om je lichaam te beschermen tegen infecties.

Het littekenweefsel dat in dit proces ontstaat mist belangrijke functies van de normale huid. Zo heeft het bijvoorbeeld geen goede vochtregulatie. Hierdoor kan je lichaam littekenweefsel blijven aanmaken, wat zorgt voor een verdikt litteken met klachten zoals jeuk en pijn.

Meer weten over jouw litteken en hoe je het kunt behandelen? Lees meer over het ontstaan van littekens

 

werking littekenweefsel scarban

Meer weten over jouw litteken en hoe deze te behandelen? Lees de littekengids!

Welke brandwonden geven littekens?

Brandwonden meten we in verschillende graden. Dit geeft de ernst van een brandwond aan. De ernst van een brandwond heeft een sterke relatie met de vorming van littekens.

Eerstegraads verbranding

Een eerstegraads verbranding is voor de meeste mensen sterk herkenbaar. Bij een eerstegraads verbranding, bijvoorbeeld door de zon, is je huid rood, glad en kan het gezwollen zijn. Omdat je huid niet stuk is, geneest deze verbranding vaak vanzelf binnen een aantal dagen zonder littekens achter te laten.

Tweedegraads brandwond

Een tweedegraads brandwond kun je makkelijk herkennen door de aanwezigheid van blaren. Verder is een tweedegraads brandwond onder te verdelen in een oppervlakkige en diepe brandwond.

Bij een oppervlakkige tweedegraads verbranding is de huid glanzend rood of roze, soepel, zie je blaren en is de wond zeer pijnlijk. Deze brandwonden kunnen zonder littekens te geven genezen. De kans op verkleuring van een litteken is wel groter. Een diepe tweedegraads verbranding doet matig pijn en kan naast rood ook wit van kleur zijn.

Brandwonden met een grote kans op afwijkende littekens

Bij een derdegraads brandwond is de huid zeer diep beschadigd en is deze wit, beige, grijs of zwart van kleur. Deze wonden doen geen pijn meer, omdat de zenuwen beschadigd zijn. Wel zijn ze vaak omgeven door pijnlijke tweedegraads brandwonden. De kans op een afwijkend litteken is bij diepe tweedegraads en derdegraads verbrandingen maar liefst 70%.

Brandwond litteken voorkomen en verminderen

Bij ernstige brandwonden is een litteken niet altijd te voorkomen. Wel is het in veel gevallen mogelijk om klachten zoals jeuk te verminderen. Siliconentherapie helpt om klachten van een brandwond litteken te verminderen en om een afwijkend litteken te voorkomen. Bij ernstige brandwonden wordt siliconentherapie vaak gecombineerd met andere therapieën, zoals druktherapie.

Voor de behandeling van (brandwond)littekens is siliconentherapie wereldwijd de meest geaccepteerde non-invasieve littekenbehandeling door professionals. De werking van siliconentherapie is wetenschappelijk aangetoond.

Brandwondencentra gebruiken siliconenpleisters en siliconengel bij de nazorg van de verbrande huid en de littekens door brandwonden. Siliconentherapie helpt een litteken soepeler te maken en klachten zoals jeuk te verminderen.

De werking van medische siliconen

Zodra de huid gesloten is, kun je starten met Scarban siliconentherapie. Siliconenpleisters of siliconengel zorgen voor een beschermend laagje over het litteken.

Door dit beschermende laagje wordt het vochtverlies van de huid teruggedrongen en krijgt de huid weer een betere vochtbalans. Een goede vochtbalans in de huid vermindert de aanmaak van littekenweefsel en minimaliseert littekenklachten. Dit helpt het litteken sneller, beter en mooier herstellen.

Lees meer over de werking van siliconen

werking siliconentherapie brandwond litteken

Brandwond in het gezicht

Een brandwond is al zeer vervelend, maar in het gezicht kan dit nog meer het geval zijn. Dit komt niet alleen door de pijn en ongemakken van de brandwond, maar ook door de littekens die een brandwond geeft.

Brandwonden hebben vaak een hoge kans om hypertrofische littekens te geven. In je gezicht is daarom een brandwond nog vervelender. Het is namelijk vaak lastig om littekens in je gezicht te bedekken met kleding.

Hoe groot is de kans op littekens door brandwonden in je gezicht?

Bij veel mensen die verbrand zijn in het gezicht gaat het slechts om een 1e graads brandwond. Dit geneest vaak snel en zonder littekens. Bij een 2e of 3e graads brandwond is de kans 70% dat er afwijkende littekens ontstaan. Dit geldt ook voor 2e of 3e graads brandwonden in het gezicht.

Een brandwond in je gezicht komt vaker voor dan je denkt. Bij maar liefst 40-50% van de patiënten met ernstige brandwonden die opgenomen worden in brandwondencentra, zie je brandwonden in gezicht en hals.* Vaak zijn dit 2e of 3e graads brandwonden.

Het litteken door een brandwond in je gezicht behandelen

Niet alleen de brandwond in je gezicht wil je goed behandelen, maar ook de resulterende littekens. Met de juiste behandeling kun je namelijk littekenklachten en de zichtbaarheid van het litteken verminderen.

Speciaal voor het behandelen van een brandwond litteken in het gezicht, hebben we voorgevormde Scarban siliconenpleisters. Deze zorgen voor een intensieve behandeling van het litteken in je gezicht met siliconentherapie.

Behandeling met siliconenpleisters kan voor het best haalbare resultaat zorgen. Ook bieden ze UV-bescherming voor de huid in het gezicht. Je gezicht ziet namelijk veel zon. Bovendien hoef je deze pleisters niet meer in de vorm van je gezicht te knippen.

* Bron: Baar van ME. 2009 Epidemiologie van gelaatsverbranding in Nederland. Promotieonderzoek. https://cutt.ly/PwZYDdBa

Bekijk hieronder de drie varianten.

Scarban siliconentherapie bij brandwonden

  • De werking is wetenschappelijk bewezen

  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

  • Meest gebruikt door professionals

Partners:

  • Nederlandse Brandwonden Stichting logo
  • Kind & Brandwond logo
  • Nederlandse vereniging van huidtherapeuten logo
  • Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) logo
littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.