Litteken na keizersnede verminderen

Heb je een keizersnede gepland, of ben je al herstellende van de ingreep? Een keizersnede is een ingrijpende gebeurtenis, zowel lichamelijk als mentaal. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, en de operatie laat een blijvend spoor achter: een litteken. Goede verzorging van je keizersnede litteken kan het herstel versnellen en helpt problemen zoals verdikking, roodheid of jeuk te voorkomen.

Littekenklachten na een keizersnede

Bij een keizersnede ontstaat een wond die geneest met een litteken. Meestal wordt dit litteken na enkele weken tot maanden rustiger en blijft het op huidniveau. Soms verloopt dit anders: het litteken blijft rood, gevoelig, trekkerig, verdikt of gaat jeuken. Dit komt door de manier waarop littekenweefsel zich vormt.

Waar sommige littekens binnen de wondranden blijven, groeien andere erbuiten. Zo kan een normaal litteken uitgroeien tot een afwijkend litteken. Gemiddeld ontwikkelt 50% van alle littekens na een operatie zicht tot een hypertrofisch litteken. Een keizersnede litteken kan dan de volgende klachten met zich meebrengen:

Behandel het litteken zo snel mogelijk om bovenstaande klachten te voorkomen.

keizersnede litteken

Hoe ontstaat een afwijkend litteken?

Een keizersnede is een ingrijpende operatie waarbij meerdere weefsellagen worden ingesneden. Dit vergroot de kans op een afwijkend litteken. Er zijn grofweg twee vormen:

  • Hypertrofisch litteken: Een verdikt litteken dat binnen de oorspronkelijke wondranden blijft. Dit komt voor bij ongeveer 50% van alle operatieve littekens, dus niet alleen bij keizersneden.
  • Keloïd litteken: Littekenweefsel dat doorgroeit buiten de grenzen van de wond. De kans op een keloïd litteken bij een keizersnede is kleiner, omdat de huid rondom de buikstreek minder gevoelig is voor keloïdvorming dan sommige andere delen van het lichaam. Toch is het belangrijk om het litteken vanaf het begin goed te behandelen om keloïdvorming te voorkomen.

Het herstel na een keizersnede

De wond van een keizersnede is meestal na ongeveer 3 weken gesloten, maar het littekenherstel duurt langer. Het kan wel twee jaar duren voordat het litteken volledig is uitgerijpt. Of jouw keizersnede litteken zich in die periode tot een afwijkend litteken gaat ontwikkelen, is moeilijk te voorspellen. Factoren zoals je huidtype, genetische aanleg en de verzorging van het litteken spelen hierbij een grote rol.

Tijdens die periode kunnen klachten zoals roodheid, jeuk of een trekkend gevoel blijven aanhouden. Vooral omdat de huid nog moeite heeft om vocht vast te houden. Daarom is het cruciaal om de huid goed te hydrateren en te beschermen tegen uitdroging.

Benieuwd hoe het herstel na een keizersnede verloopt? Bekijk een uitgebreide gids met het herstelproces stap voor stap per week in ons blog: Herstel na een keizersnede: wat mag je per week?

Je keizersnede litteken behandelen

De meest gebruikte behandelmethode voor het voorkomen en behandelen van afwijkende littekens is siliconentherapie. De werking is wetenschappelijk bewezen. En: medische siliconenproducten worden in Nederland in principe vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Scarban C-Section is een voorgevormde siliconenpleister speciaal ontwikkeld voor littekens na een keizersnede. Een siliconenpleister dekt je kwetsbare littekenhuid af en vermindert vochtverlies, zodat:

  • De jeuk afneemt
  • De roodheid verdwijnt
  • Het litteken minder ‘trekt’
  • Het vochtverlies vermindert
  • Het litteken minder zichtbaar wordt.

Het litteken komt eerder tot rust en herstelt daardoor sneller. Een litteken zal nooit helemaal weggaan, maar het kan wél minder zichtbaar worden met de pleister. Begin direct na wondsluiting met de behandeling om afwijkende littekenvorming en bijbehorende klachten te voorkomen of te verminderen.

Bekijk Scarban C-Section

Siliconentherapie: dé aanbevolen littekenbehandeling

Siliconen littekenbehandeling, zoals Scarban C-Section, is volgens de internationale litteken behandelrichtlijnen de voorkeursbehandeling bij littekens. Het is de meest gebruikte behandeling bij het voorkomen én behandelen van littekens. Daarnaast is het één van de weinige, non-invasieve opties voor littekenbehandeling met voldoende wetenschappelijke onderbouwing.

Bekijk de onderstaande video waar keizersnede- en littekenspecialist Hannah Poulton (HLP Therapy) uitlegt wat siliconen doen en waarom een siliconenbehandeling effectief is voor het herstel van je keizersnede litteken.

wat doen siliconen voor je litteken

Ja. Vanuit de basiszorgverzekering worden alle Scarban-producten in principe vergoed, mits voorgeschreven door een (huis)arts of verpleegkundig specialist. Houd wel rekening met je eigen risico.

Informatie over vergoeding van Scarban

Je kunt met Scarban beginnen als de wond volledig gesloten is. Dit is wanneer eventuele hechtingen en korsten weg zijn.

Wil je Scarban C-Section gebruiken?

  • De werking is wetenschappelijk bewezen

  • Verlicht klachten zoals jeuk en pijn

  • Meest gebruikt door professionals

Partners:

  • Nederlandse Brandwonden Stichting logo
  • Kind & Brandwond logo
  • Nederlandse vereniging van huidtherapeuten logo
  • Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) logo
littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids

Meer weten over de verzorging van je litteken?  Vraag nu de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.