Littekenbehandeling met siliconen
Siliconentherapie is een effectieve methode voor de behandeling van littekens. Het is de enige littekenbehandeling met voldoende wetenschappelijk bewijs.
Siliconentherapie is een effectieve methode voor de behandeling van littekens. Het is de enige littekenbehandeling met voldoende wetenschappelijk bewijs.
De werking is wetenschappelijk bewezen
Verlicht klachten zoals jeuk en pijn
Meest gebruikt door professionals
Siliconentherapie wordt ingezet om littekens (hypertrofisch en keloïd) te behandelen en om na chirurgie of ongeval, afwijkende littekens te voorkomen. Siliconentherapie is de voorkeursbehandeling in de littekenzorg.
Een litteken is een natuurlijke reactie van het lichaam. Hoe ernstiger de wond, hoe groter de kans op een (groot) litteken. Om de huid te sluiten maakt het lichaam littekenweefsel aan. De medische siliconen in siliconenpleisters- en gel verminderen littekenklachten en herstellen je litteken sneller, beter en mooier.
Lees meer over de werking van siliconen
Soorten siliconenproducten
Siliconentherapie is beschikbaar als:
Siliconenpleisters zijn geschikt voor zowel kleine als grote littekens op het lichaam. De siliconenpleisters en -verbanden zijn verkrijgbaar in verschillende (voorgevormde) maten en diktes.
De siliconengel is transparant en ideaal voor littekens in het gezicht en andere zichtbare plekken.
Gebruik van siliconen leidt tot minder klachten (jeuk, roodheid, huidspanning) en een minder zichtbaar litteken.
Het effect op de klachten merk je binnen enkele dagen:
Zichtbare resultaten zie je na 2 tot 4 maanden:
Siliconentherapie is geschikt voor zowel oude als nieuwe littekens.
Een litteken blijft ongeveer 1,5 a 2 jaar actief. Wanneer een litteken actief is hebben de medische siliconen invloed op de groei en vorm van het litteken. Daarnaast worden littekenklachten zoals jeuk en pijn beperkt. Een actief litteken herken je aan de rode kleur. Wanneer een litteken niet meer actief is kan siliconentherapie ingezet worden om littekenklachten zoals pijn en jeuk te verminderen.
Of en wanneer je lichaam een afwijkend litteken ontwikkelt, is niet te voorspellen. Dit hangt af van veel factoren. Eén van de belangrijkste factoren is bovenmatig vochtverlies vanuit het litteken. Daarom is het belangrijk om je littekenhuid te helpen om het vochtverlies zo goed mogelijk te herstellen.
Een litteken gaat niet weg, maar minimaliseren is wel mogelijk! Hoe dat kan? Door zo snel mogelijk na wondsluiting met Scarban siliconenpleisters te starten.
4 maanden na de DIEPflap begonnen met Scarban. De abdomen past precies. Ik plak hem nu een week of 3 en zie nu al verschil. Het litteken is veel minder rood en trekt minder.
1 1/2 geleden ben ik geopereerd (amputatie), inmiddels ben ik begonnen met Scarban. Mijn litteken was erg rood en opgezet en dat is nu een heel stuk minder. Ik kan het iedereen aanraden.
Tijdens een symposium voor oncologie verpleegkundigen heb ik o.a. geleerd dat iedere arts (dus ook een huisarts) Scarban kan voorschrijven en dat de verzekering het vergoed.